2010. október 26., kedd

Beth Thomas és Candance Newmaker története

Korábban a Josef Friztl eset kapcsán megvizsgáltuk Genie esetét, és azt a kérdést tettük fel, hogy vajon mi történhetett Friztl áldozataival.
A fenti képen a három és fél éves Beth Thomas látható, amint Ken Magid pszichológussal beszél egy HBO dokumentumfilmen, amit meg lehet nézni a YouTube-on.
Magid döbbenetes kérdéseket tesz fel Bethnek:
- Mit akarsz, mi történjen a testvéreddel?
- Azt akarom, hogy haljon meg.

vagy:
- Mit csinált veled az igazi apukád, amikor nagyon pici voltál?
- Benyúlt a privát részeimbe, és azt akarta, hogy fájjon.
vagy:
- Mikor akarod bántani a szüleidet?
- Este, mert akkor tudom, hogy alszanak.
- Mit akarsz velük tenni?
- Meg akarom ölni őket.
Beth esete nagyon hasonlít Genie esetére, azonban Beth nem volt fogságban, és nem lett értelmi fogyatékos és mozgássérült, mint Genie. Ugyanakkor Genie-t valószínűleg nem bántalmazták tisztán szexuális értelemben.
Beth egészen kicsi korában fiókákat kínzott, és az egyéves testvérét többször meg akarta ölni úgy, hogy a kisgyermek fejét a betonba verte. Édesapja kétéves korában szexuális játékszerként bánt a kislánnyal, majd egy lelkészpár fogadta a testvéreket örökbe, akik nagyon örültek a gyerekeknek, hiszen nekik nem lehetett.
Aztán nagyon hamar megmutatkoztak a problémák. Beth nyílvános helyeken, gyakorlatilag egyfolytában maszturbált, hiába szólt rá a nevelőanyja. A konyhából húsvágó kések tűntek el. A családnak azt tanácsolták, hogy éjjelre zárják be Beth-et. Az ajtajára kívülről egy riasztót szereltek fel.
Ekkor került Beth Connell Watkins kezelőhelyére, ahol speciális, kapcsolati terápiának vetették alá, amelynek következtében meggyógyult. Később Beth azt nyilatkozta a bíróságnak, hogy Watkins visszaadta az életét.
Beth adoptáló szülei nem bírták a feszültséget, és időközben elváltak, ugyanis a gyermekkori reaktív kapcsolati zavar (RAD), egy nagyon komoly személyiségzavar, elviselése embert próbáló feladat, úgy tűnik, hogy a lelkészek ezzel nem tudtak megbírkózni. A RAD ötéves kor előtt kezdődik, és minden esetben komoly bántalmazás áll a háttérben. A gyerekek képtelenek érzelmeket táplálni a szeretett személyek felé, nem tudják elfogadni a szeretetet, és nincsenek tudatában annak, hogy valaki másnak fájdalmat, szenvedést okoznak. A  RAD gyerekek nem éreznek lelkiismeret-furdalást. Ez utóbbi az antiszociális jellegű személyiségzavarok egyik ismérve is, és a RAD a kamaszkorban valóban antiszociális elemekkel bővül: csavargás, szökés, erőszak, nem kívánt terhesség stb.
Itt találhatjuk meg a RAD börtönvonatkozásait. A börtönben én magam is számos rab gyermekkori életútjában fedeztem fel a szexuális kihasználtságot, a teljes elhanyagolást, az elszenvedett erőszakot, majd kamaszkorukban az állatkínzást, gyújtogatást, hazudozást és így tovább. Ezek a személyek a börtönben szélsőségek között mozogtak. Vagy nagyon magas státuszt vívtak ki maguknak, vagy súlyos önkárosítók lettek, de előfordult olyan eset is, ami a kettő szélsőség között váltakozott. Volt olyan 20 éves fogvatartott kliensem, aki rendre úgy kínozta a zárkatársait, hogy cigaretta csikkeket nyomott el a hátukon; amikor megkérdeztem, hogy miért csinál ilyen gonoszságot, nem tudott rá felelni. Amikor számonkértem őt, hogy az a másik személynek rendkívül fáj, csak nevetett, mindennemű érzelem nélkül, se öröm, se bánat, sem félelem nem mutatkozott az arcán, akárcsak Beth-nek a fenti videón.


Itt még sajnos nem ér véget a történet. A fenti HBO kisfilmnek az az egyik célja, hogy rávilágítson, hogy a RAD gyermekek gyógyíthatók. Mi történik akkor, ha valaki túlzásba esik a terápia során? Eddig több, mint tíz ilyen esetet jegyeztek fel. Úgy tűnik, hogy a kihasznált gyerekeket a terapeuták tovább kínozták, sőt meg is ölték.


A leghírhedtebb eset Candance Nawmaker este, aki 2000-ben halt meg egy újjászületési gyakorlat közben, egy óra leforgása alatt, amikor Beth Thomas egykori terapeutája, Connel Watkins és még három felnőtt szó szerint kiszorították belőle a szuszt.11 éves volt. A fenti képen, korábban, mostohaanyjával látható.
Őt is abuzív szülőktől fogadták örökbe, és nála is felléptek a RAD tünetek, azonban sokkal enyhébb fokban: Candance a mostohaanyja szerint például gyufákkal játszott és gyújtogatott, továbbá állatokat kínzott. Mindenképpen bizarr magatartás ez egy kislánytól.
Candance halála döbbenetes, ugyanis terápiás céllal videóra vették, és a felvételt később a bírósági tárgyaláson bizonyítékként kezelték. A videó átirata drámai, és arról árulkodik, hogy a kislány egész végig tudott mindent, és azt is tudta, hogy a felnőttek azt hiszik, hogy szerepjátékról van szó, sőt azt is közölte a kislány, hogy tényleg meg fog halni. Döbbenetes, hogy eközben a nevelőanyja, a terapeuta és a segédek a kis testén ültek teljes súlyukkal, és  nem engedték, hogy kimásszon a pokrócból, amibe bebugyolálták. A kislány az utolsó perceiben hányt és be is kakilt, még ennek is teljesen a tudatában volt.


Watkinst, Beth és Candance terapeutáját 16 évi börtönre itélték, amiből jóval korábban, alig egy év után szabadult. A fenti képen éppen a börtönből való szabadulás utáni pillanatokban látható. Az eredeti cikk írója szerint nem látszik meg rajta a börtönviseltség. Egy kommentelő a cikk vége felé azt állítja, hogy Watkins a terápia alatt brutálisan kínozta.
Talán megkérdezném a blog olvasóit, hogy mit tudnak leolvasni Watkins arcáról? Segít a bosszútudat egy ilyen kiélezett helyzetben az áldozaton és a családján? Érdemes a szörnyű eseményeket folyton felhánytorgatni?
Az esetnek vannak magyar párhuzamai és tanulságai is, hiszen hatalmas média visszhang kíséri a kaposvári és az olaszliszkai esetek után zajló kártérítési pereket.   

5 megjegyzés:

  1. Én sem látom jelét Watkins arcán, hogy megviselte volna, bár ez a fénykép is egy szituáció közepén készült, tehát itt azt hiszem, hogy bizonyos reakciókat nem szabad vizsgálni (könnyen, gyorsan változó reakciókat, mint mondjuk a szájét). Ugyanakkor mégis csak egy pszichológus, aki bizonyára karban tudja tartani a lelkét nehéz körülmények között is.

    András

    VálaszTörlés
  2. Borzasztó, hogy egyes segítők mennyire nem érzik erkölcsi felelősségüket. Még borzasztóbb, hogy nincs mellettük olyan szakember (kolléga, felettes, szupervízor), aki rávilágítana a hibákra.

    Watkins egy évet ült egy kliense/páciense megöléséért. Más "segítők" csak lelkileg nyomorítják a segítendőket, őket senki nem vonja felelősségre, nem számít az etikai kódex és az erkölcsi felelősség.

    Nyilván segítő hivatás gyakorlása közben nem csak hasznos, szeretetreméltó emberekkel találkozunk, de ha nem működik a rogersi elfogadás, tisztelet, akkor nem érdemes ezt a hivatást gyakorolni. Ha azért foglalkozik valaki emberekkel, hogy kellemetlenségeket okozzon nekik, menjen adóellenőrnek vagy kalauznak, ne terapeutaként ténykedjen.

    VálaszTörlés
  3. Beth további sorsáról lehet tudni valamit?

    VálaszTörlés
  4. A képen egy jóra való, két gimnazista gyermekét egyedül nevelő nő látható.

    VálaszTörlés
  5. Beth jelenleg ápolónő. Ken Magid 2005-ben autóbalesetben meghalt.

    VálaszTörlés