2010. április 12., hétfő

A Lauonda nyomában: kultusz vagy geng?


Korábban több alkalommal foglalkoztunk ezen a blogon a magyar börtönökben megjelenő gengidentitással. Az egyik ilyen csoportosulás a Lauonda. A jelenség társadalomtudományi szempontból rendkívül érdekes. A Vér kötelez című amerikai filmben van egy jelenet: a Vatos Locos nevű, korábban utcai csoportosulás a börtönben megalakítja a La Ondát. A fogvatartottak nyílván még a kint töltött idejük alatt, vagy már a börtönben láthatták a filmet, vagy egymástól hallottak a filmről, a Vatos Locosról és a La Ondáról. Számos magyar börtönből gyűjtöttem a két névre utaló firkát vagy rajzot.

Feltélezhető, hogy a La Ondáért vagy a Vatos Locos-ért a fialatkorú fogvatartottak éppen úgy rajonganak, mint a hip-hopért. Nem csak a börtönben, hanem kint is: az agyiszint.hu-ra feltöltött kép a myvipről származik, három tizenéves fiút ábrázol, akik a Vatos Locos feliraton túl az LBC jelet is a fényképükre írták. Tanulságos lehet a kép alatt olvasható durva, arcnélküli előítéletek tanulmányozása, íme néhány példa:
Nem tom mi ez a vatos locos dolog, én csak büdös cigányokat látok a képen...
LBC=LangyiBüdösCigányok!!!!
Lehetsz Buzi Cigány
Lásó Borsodi Cigányok
Érdekes, hogy a kép alatt objektívnek mondható feltételezések is megjelennek, amelyek a filmről, Mexikóról vagy Snoop Doggy Dog-ról szólnak.

Egy Gát utcai (Budapest, IX.ker.) slumban készített falfirka. Ebben a házban működik az egyik Kék Pont konzultációs központ. A kábítószer-probléma és a börtönjelenség teljesen együtt jár (aki drogozik, börtönbe kerülhet...), azaz lehetséges, hogy a innen jutottak a Vatos Locos kultuszt követő fogvatartottak a börtönbe. Ezzel természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy a Kék Pontnak bármilyen köze lenne ahhoz, hogy a börtönbe kerültek, hanem hogy a Kék Pont és a budapesti börtönök kliensköre megegyezhet. Ugyanakkor a fordított út is elképzelhető: a börtön kultusza kiszivárog, és megjelenik a slumokban.

Ezeket a rajzokat az egyik magyar börtön fogdakörletén kaptuk lencsevégre, amikor kábítószerre utaló falfirkákat gyűjtöttünk. A kép bal alsó sarkában látjuk a V.L. betűket, ami a Vatos Locosra utal. Alatta a "Csooper" felirat, ami a feltételezésem szerint a Chopper című filmre utal, ami szintén részben a börtönről szól. Érdekes, hogy hasonló kézírással készült falfirkát már több börtönben fotóztam. Úgy tűnik, hogy a fogvatartott filmrajongó, és nézi a tudományos ismeretterjeztő filmeket is a közép-amerikai gengekről. A jobb alsó sarokban olvasható felirat a Francia Idegenlégióra utal, aminek ugyancsak nagy kultusza van a fogvatartottak körében szerte Európában. A kép tetején, középen látható "Rajmi" felirat talán a Rajmund becézett alakja, és arra utal, hogy a készítője Budapest VIII. kerületéből került a börtönbe.

A fogvatartottak identitását tehát mindenképpen befolyásolja a popkultúra és a divat. Kikerülve a börtönből tovább erősítik ezt az identitást. Erősnek mondható csoporttudatuk azonban fenyegtést jelent a szélsőséges beállítódás számára, ahogy azt a agyiszint.hu-n láthattuk. Ezek a csoportok még csak az interneten kommunikálnak egymással, jeleken, szimbólumokon keresztül. A romák erősebb identitása sérti a tekintélyelvűen gondolkodó fiatalok önérzetét. Interakció zajlik a szimbólumok (tegek, márkák, jelek, firkák, zenészek, rövidítések stb.) által. Mindez alátámasztja a szimbolikus interakcionizmus elméletet, amely szerint az énünket a társadalmi szerepeink határozzák meg.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Milyen igazat írtál. Idézlek:" amely szerint az énünket a társadalmi szerepeink határozzák meg." Ezzel teljes mértékben egyet értek. Hatalmas a ráható erő azokra a gyerekekre, akik akaratuk ellenére olyan társadalmi háttérben nőnek fel, ahol ez a menő. Nem számít a nem, a kor, az identitás. Csak az számít, hogy ha kilóg ebből a dologból, akkor érezze magát kiközösítve. Ezért ez az élet cél, amit követni kell, hogy ez a társadalmi légkör ne taszítsa ki magából, és ne legyen kivülálló. Ez a nagy probláma a kis hazánkban, amin nem fogunk tudni változtatni, se beiskoláztatással, lásd tanárverések, se szociológizálással, se átneveléssel, se példamutatással, mert a szülői háttér biztosítja az egyén más irányú érdeklődését.

    VálaszTörlés
  2. Egy érdekes blog, bizonyos mértékben a témához kapcsolódik szerintem: www.hitvantanyitto.blog.hu

    VálaszTörlés