2010. április 29., csütörtök

Kártyázás és lehúzás a börtönben

A fenti rajzon szintén egy nagyon gyakori börtönjelenséget vagy történeti egységet láthatunk allegórikus módon ábrázolva. A rajzon számos, szinte uniformizált börtönszimbólumot azonosíthatunk: emeletes ágy, zárkaajtó, tátika, stoki, összehajtott ágynemű, a tartozások jegyzetelése és a sakk. A tátika az a nyílás, amin a zárkaajtó csukott állapotában a fogvatartott általában ételt, fontosabb dokumentumot kap, vagy például a kezét nyújtja ki, hogy megbilincseljék az előállításhoz. A stoki támla nélküli, acélcsőből és műanyag ülőkéből álló szék, amit a fogvatartottak az ülésen kívül gyakran verekedésre, fenyegetésre, gyúrásra vagy a felforralt víz alá asztalkaként használnak. A rajzon az ágy alatti, durva műanyagszálakból szőtt ládának egy részét is láthatjuk, amiben a fogvatartottak rendszerint a munkaruhát tartják. Jellegzetes a háttal ülő alak lábán lévő strandpapucs is.
A rajzon éppen azt a pillanatot örökítették meg, amikor valakit a zárkában, csalással vesztes kártyajátékba kényszerítenek, azaz lehúznak. A velünk szemben ülő személy az áldozat. A háta mögött álló kopasz alak a kezével mutatja, hogy milyen kártyái vannak. Így a papucsot hordó személy tudja, hogy milyen kártyákat kell kijátszania, hogy nyerjen. Ezekben a játékokban az a döbbenetes, hogy a vesztes személy nagyon jól tudja, hogy mi történik, és képes előre látni a forgatókönyvet is, hogy előbb utóbb le lesz húzva, be lesz zsarolva, és ha nagyon szerencsétlen, el kell mennie másik intézetbe, azonban mégis belemegy a játékba, mert ha nem menne bele, sokkal komolyabb következményekkel számolhatna. Például azzal, hogy vamzernek bélyegzik meg, és soha nem lehet belőle jó gyerek. Spanok nélkül pedig nehéz lehúzni mondjuk öt évet.
A kártyás lehúzás ugyanolyan funkciót tölt be a felnőtt raboknál, mint a fiatalkorúaknál a verekedés: a lényeg a másik személy megalázása minden áron, és ezáltal a csoporttudat megerősítése. Az a veszélyes, ha egy börtönben két ilyen csoport túl nagy előnyre tesz szert, és egymás elől próbálják elhalászni a balekokat. Ekkor a piacért már egy komolyabb harc indul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése