2013. március 1., péntek

Vikariáló traumatizáció a börtönőröknél

Egy börtönőr gyermekének rajza
Nyolc éve foglalkozom börtönőrökkel, azaz immár már nem foglalkozom közvetlen a rabokkal, hanem olyan személyekkel, akik közvetlen a rabokkal foglalkoznak. Ilyen hosszú ideig magukkal a rabokkal sem foglalkoztam, ami azt jelenti, hogy lassacskán többet tudok a börtönőrökről, mint a rabokról.
A vikariáló traumatizáció azt jelenti, hogy a traumát az egyén azért szenvedi el, mert folyamatosan olyan személyekkel találkozik, akik traumán estek át. Hasonló kifejezés lehet a "rokonszenv fáradtság" vagy a "másodlagos traumatizációs stressz". Nem kell részletezni, hogy a fogvatartottak traumatizáltak:

- sokk éri őket a bűncselekmény elkövetésekor,
- a letartóztatáskor,
- a börtönbe kerüléskor,
- és amikor a börtönben átélnek egyet s mást.
És ezt a sort még lehetne folytatni, aki kíváncsi, gazdag anyagra bukkanhat ezen a blogon.

A vikariáló traumatizáció során a börtönőr trauma-történeteket hallgat vagy néz végig. Látja az elvonási tüneteket, a berivózott rabot, az önkárosító, a tomboló rabot, a gyászjelentést olvasó rabot, a megcsalatottat, a kényszerítettet, a megalázottat, a lehúzottat, és így tovább.
Ezekben a kritikus helyzetben az egyén egyfajta érzelmi "rohamot" él át, ami nem is igazán önmaga miatt váltódik ki, hanem egy kliens miatt. Ez rendkívüli stressz. Szinte elviselhetetlen.

Kiégés lesz az eredménye. A kiégésnek a következő eredményei vannak:
- állandó fáradtságérzés
- szédülés
- alvászavar
- energiahiány
- evési problémák
- apátia
- depresszió
- kiszolgáltatottság
- irracionális magányérzés (pl. hosszú utazás közben)
- cinizmus 

A zavaró esemény átélése (pl. fogvatartott öngyilkossága) után poszt traumatikus élmények eszkalálódhatnak (PTSD):
- magas szintű általános éberség, avagy hipervigilancia - az egyén úgy érzi, hogy mindenre ugrania kell
- kép-berobbanások (rémálmok, villanás-emlékek) 
- elkerülő magatartás (inkább nem intézkedik, inkább szemet huny)

A kiégés, a vikariáló traumatizáció és a PTSD szervezeti következményei is beszédesek:
- az alkalmazottak egészsége romlik,
- a munka hatékonysága romlik,
- a munkával való elégedettség romlik,
- nő a fluktuáció,
- a fogvatartottakkal való foglalkozás minősége csökken,
- sok a hiányzás, betegszabadság, kényszerpihenő,
- és a működési költségek emelkednek (pl. a táppénz kifizetése, túlszolgálat). 

7 megjegyzés:

  1. Meg kell állapítsam a hír igaz! :) Sajnos nem ez a post kellett ahhoz, hogy ezt tudjam és tapsztaljam. 16 éve vagyok bv-s és a kiégés alatt felsorolt jelenségek közül jónéhány teszi tönkre mindennapjaimat. A legsajnálatosabb azonban az, hogy bár természetesen benne van az is ami a fogvatartottak részéről közvetve ér, de azt gondolom ami igazán tönkretesz az a vezetésnek köszönhető. Humánumot, meg nem értést szakmai és emberi alkalmatlanságot a vezetésre, a következetlenséget az intézkedések, utasítások beosztottal való bánásmód tekintetében. Honvédségnél mondták annak idején "ami kocka gurítjuk ami kerek cipeljük". Az állomány moráljára - és így az egyén lelkére - nézve mindennél pusztítóbb ez....

    VálaszTörlés
  2. Teljes egészében egyetértek a cikk íróval, és az előttem szólóval, sajnos a Vezetők /TISZTELET A KIVÉTELNEK!!/bár ők vannak kevesebben ugyanakkora kárt tesznek az állományban. Arról meg hogy a polgárok véleménye mi azt nem is mondom.....

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az örök kérdés mindig is az volt, ki van fizikai kapcsolatban a bűnözőkkel, őket a rendfokozat védje, a többi alkalmazott civil legyen, már nincs gond a rengeteg "fiatal szolgálati járadékosra" Tudom a miniszterelnöki tanácsadók nem a tiszthelyettesekből vannak kijelölve..(vajon miért)a véleményük nem jut el a megfelelő fórumhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Én is bv-s vagyok és a tapasztalatom a következő: Eddig a végrehajtó állomány/ vezetői állomány aránya 70%/30% esetleg 65%/35% volt. Most 20%/80% az arány. Képesek voltak azokat az eü alkalmazottakat is beöltöztetni akik ott dolgoztak már x éve, ezzel mutatják kifelé, hogy növelték a létszámot. Egy körleten (kb 100-140 férfi fogvatartott) 1 felügyelő 12 órában éjjel - nappal és 3-5 nevelő nő 8 órában (akik 90% ban csak irodai munkát végeznek) Felügyelői fizetés 170-220 túlóra hegyekkel nevelői fizetés 200-300+ ig akár...

      Törlés
  4. Teljes mértékben igaz. 6+9 évet bírtam csak ki.

    VálaszTörlés
  5. A társadalmunkban a rabszolgáknak miért lenne érdekképviselete, én több mint húsz évet a szegedi "leánynevelőben"csiszolódtam, megtapasztaltam az előző és a mostani rendszert is. A végrehajtó állománytól elvenni a kedvezményt szerintem bűntett kategória, alig vagyunk már néhányan, valószínűleg ez is volt a cél, sorra halnak még a hatvan életévük előtt, a folyamatos munkarend ,a stressz, és valóban a lelki trauma minkét oldalról. A legfájóbb az egészben az hogy a mai aktívakkal szintén ugyanez a helyzet /bevált recept/ .Közel sem az a gond hogy nem tudja a hatalom a problémát ,nagyon is jól tudja.

    VálaszTörlés