2015. július 2., csütörtök

Mi a baj a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztéssel? 20 pontban

Nem tudom megállni, hogy ne írjak. Több évtizede felelősen foglalkozom a kérdéssel, és nem mehetek el mellette csak úgy.

Szóval mi a baj a TÉSZ-szel...

1. A börtön nagyon drága módszere a bűnözés elleni harcnak.
2. A börtön nem rettent el a súlyos bűncselekmények elkövetésétől.
3. A várható ítélet hossza sem rettent el a súlyos bűncselekmény elkövetésétől.
4. A büntetések által okozott kín mértéke csak akkor mérhető, ha a bánásmód vagy a büntetés embertelen, megalázó vagy aljas. Na, ez éppen nem kellene.
5. A hosszú ítélet ellentmond a börtönbeli rehabilitációnak (ami talán 1999 tájékán halt el végleg a magyar börtönökben...)
6. A hosszú ítélet emberroncsokat termel - ezzel ellehetleníti a reintegrációt.
7. A hosszú ítéleteseknek nincsen kockáztatni valója.
8. A fiatal (mondjuk 30 év alatti) hosszúítéleteseknek két kitörési lehetőségük van: a gengesedés, és talán a börtönön belüli kábítószer-kereskedelem.
9. A harmincon túli hosszúítéletesek egyetlen kitörési pontja az öngyilkosság.
10. Minden büntetőpolitikai szigor valójában a társadalom homogenizálódását szolgálja. Ezt a történelemből is tudni lehetne.
11. A nem kockáztató rabok miatt a rövidítéletesek élete is megkeseredik a börtönben. A börtönbeli fogvatartottak közötti erőszak és terror egyre élesebb lesz.
12. A börtönben dolgozó személyi állománynak is jóval nehezebb lesz a dolga.
13. A hosszú ítéletek miatt a tervezett új börtönök is túltelítettek lesznek.
14. A TÉSZ-ek miatt a többi ítélet is hosszabb is lesz, mert a rövidebb ítéleteknek a TÉSZ-hez képest el fog veszni a súlya a bíróságok munkájában.
15. Újfajta börtönlázadás típus fog megjelenni hazánkban: a gengháború.
16. Egyre több bűncselekmény fog történni a börtönökben.
17. El fog lehetetlenülni a börtönbeli nevelés. Most már teljesen. Nem lesznek a körleten reintegrációs tisztek. Ez a korábbi, dinamikus biztonságon alapuló börtön alapja volt, hazánkban is.
18. A hosszú büntetés végül leamortizálja a börtönök épületét is. Nem lesznek szép festmények, csak műgyantás falak, és üresség.
19. A börtönök programjai is elavulnak, hiszen azok célja leginkább a reintegráció. De reintegrációról felesleges beszélni, ha nő az átlag ítélet hossza.
20. A legjobb tudásom szerint öt-hat év a börtönben teljes személyiségromlást eredményez. Mindenkinél. Az őröknél is.

4 megjegyzés:

 1. Szakmai érvek a társadalom más területein sem érvényesülnek, lásd egészségügy, oktatás. Akkor miért pont a börtönügyben vennék figyelembe? Az ostoba demagógia mindent elborít, befed, lebutítja az embereket.

  VálaszTörlés
 2. Szakmai érvek a társadalom más területein sem érvényesülnek, lásd egészségügy, oktatás. Akkor miért pont a börtönügyben vennék figyelembe? Az ostoba demagógia mindent elborít, befed, lebutítja az embereket.

  VálaszTörlés
 3. Elég elszomorító, hogy a személyiségem teljesen romokban van. Ez csak nálunk van így vagy esetleg hasonló a helyzet a kórházakban, óvodákban, katonaságban, a rendőrségen, a katasztrófavédelemben, az iskolában, kolostorban?

  Hogyan tudom mérni a személyiségem lerombolódását? Mit tudok ellene tenni (a kilépésen túl)?

  VálaszTörlés