2010. október 12., kedd

Vajon mi a bűncselekménye? (2)

Fiatalkorú fogvatartott rajza. Hallgatói gyűjtés. Vajon mi a fogvatartott bűncselekménye?


A fentebbi démoni nőt ábrázoló rajz elnomyja ezt a rajzot, ezért ennek adok megfejtést: a képet egy fiatalkorú fogvatartott rajzolta, akinek a bűncselekménye szemérem elleni erőszak. Nekem erről a képről az a véleményem, hogy egyfajta kompenzációt szolgál, ami arra irányul, hogy a fogvatartott a börtönben valahogy megőrizze a státuszát, legalább magával szemben, ezért rendkívül brutális a rajz, és "mindent vivő" a megfejthetetlen ázsiai felirat is. A brutalitás azonban mindig rendkívüli érzékenységgel és sebezhetőséggel  társul, és ezek nyomait fel lehet fedezni a képen. Ilyen a tekintet és az arckifejezés, ami inkább elkeseredett, mintsem agresszív. Az elkeseredés is kelthet félelmet az erejénél fogva.
Érdemes valamit tudni a börtönrajzokról: a legtöbb esetben másolt képekről van szó, azonban az alkotók annyira naivak, hogy mégis nagyon egyedi rajzok jönnek létre. A másolás éppen azért nem pontos, mert az alkotók nem ismerik, hogy kell használni a tust, a filctollat, a ceruzát, vagy éppen hogyan kell színezni, satírozni, árnyékolni. Nagyon gyakoriak ezért a könnyebben reprodukálható comics vagy tattoo elemek.
Az ázsiai írásjelek a harcra utalnak, ami a fiatalkorú fogvatartottak fejében a veszélyességgel és hatalommal egyenlő némely esetekben, de talán azt mondhatnánk, hogy jellemzően. A kamasz gyerekekre egyébként is érvényes az állítás, hogy keresik a személyiségüket, és a kortárs közösségekben nyernek megerősítést. Mivel a rabok leginkább maguk között vannak, ez a megerősítés nem éppen "széplelkű", azonban a rab mégiscsak kapaszkodik a szebb emlékeibe, ahogy a fenti arc is valahogyan sír. 

2 megjegyzés:

  1. na, most jutottam el odáig, hogy kiötöljek valamit, erre fenn van a megfejtés :)

    az első ötletem a megfejtés volt, vagy legalábbis ebben a körben. egyszerűen azért, mert ez egy fájdalmat tükröző arc, és a pozíciója a nyakkal együtt olyan, mintha előre hajolna, pl. mintha térden állna, és úgy hajolna kicsit előre, és hát a börtönben ennek azért egészen konkrét konnotációi vannak... de aztán arra gondoltam, hogy csak azért látok ebben is ilyet, mert engem az erőszakos, személy elleni cselekmények érdekelnek igazán, és biztosan az van, akinek kalapácsa van, mint szögnek lát.

    ezért a másik gondolatom az volt, hogy embercsempészet, és a fogvatartott itt azt a szenvedést, fájdalmat jeleníti meg, amitől szerencsétlen csempészettjeit ő, mint törvényen kívüli hős, megmenti :)

    ági

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ági,

    tényleg, az orális aktusra való kényszerítés, avagy "cidáztatás", ahogy a rabok hívják, szerintem is valahogyan benne van a rajzban. Talán abban is, ahogy az arc kitátja a száját, és a benne lévő fogak mintegy reakcióként leharaphatják a kényszerítő személy péniszét. A kicsöppenő "vér" pedig nyál, sőt ondó is lehet.
    Ilyenkor persze nagyon vigyázni kell, hogy mit látunk bele a képbe mi magunk. Erre modom én azt, hogy értelmezés valóban projekció, azaz én magam vagyok, de lehet (remélem!) a környezet ismerete is.

    VálaszTörlés