2010. február 3., szerda

A börtön megközelítése moralizálás nélkül - egy konferencia tapasztalatai

Vajon hány szakmabeli tudná megmondani, hogy mit jelent ez a börtönfirka???
A rabok nyomorognak. Szinte természetes, hogy a börtönnel foglalkozó civilek, újságírók és kutatók velemilyen szempontból javítani akarják a fogvatartottak sorsát. Ez így gyönyörű, azonban számos helyen tapasztalnom kell, hogy azért akarják javítani a fogvatartottak sorsát, mert a rabok velejükig rosszak. Értékítélettel közelítenek a probléma felé, képtelenek arra, hogy a rabok helyzetét jelenségszinten közelítsék meg.

Ebből a szempontból nagyon pozitív tapasztalatom van a kábítószer-szakma börtön felé közelítésével kapcsolatban. Persze talán túlsúlyban vannak azok a kábítószerügyi szervezetek is, akik a kábítószer-problémára ugyanúgy tekintenek, mint ahogy az imént leírt fogvatartotti nyomorra. A drogos és a bűnöző erkölcsileg egyaránt elítélendő, szerintük. Azonban létezik pár civil szervezet, amely teljesen más alapon közelít a problémához.

Összehangolt és alapos módon közelíti meg drogproblémát, és szinte törvényszerű, hogy a börtöngondok is a látószögébe kerülnek egy ilyen civil szervezetnek. Legelőször talán a drogosok börtönélményeivel találkoztak, és aztán kialakították az álláspontjukat a börtönbeli drogügyi ártalomcsökkentésről, és annak buktatóiról. A börtönnel kapcsolatban komprehenzív cselekvési tervet fogalmaztak meg, és talán rájöttek, hogy a drogok átdefiniálták a börtönt. Jelenségszinten és szervezetileg is. Teljesen más a mai börtön, mint húsz évvel ezelőtt.

A kábítószer-probléma erélyessége miatt a börtönnel kapcsolatban egy merőben új hangot lehet hallani, ha az ember csak egy kicsit figyel.

3 megjegyzés:

  1. Tisztelt Fliegauf Gergely!

    Nem szorosan kapcsolódik ehhez a poszthoz (de a bloghoz magához igen) a következő videó, amely szerintem igen érdekes.

    http://videoklinika.hu/videok/szlavik0128_borton_

    VálaszTörlés
  2. Kedves NetBandita!

    Köszönöm a linket. Nagyon érdekes.
    Olvasta ezt?:
    http://www.aidslex.org/site_documents/DR-0133E.pdf
    Hivatkoznak benne a Dublini memorandumra, ami tiltja a HIV-esek szegregációját a börtönökben...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a doksit, gyorsan átfutottam. Számomra igazán érdekes az orvos által elmondottakban, hogy önigazolásként hat. Nem azért nézik ki az AIDS-es fogvatartottakat, mert szegregálják őket, hanem azért, mert AIDS-esek. Szerintem ha már a kezdetektől fogva összezárták volna a többi nem-AIDS-es rabbal, akkor nem történt volna meg ez az incidens a bv-ben.

    Azonban AIDS-esként lehet, hogy nem bánnám, ha szegregálnának. A tököli bv-látogatás során meglátogattuk őket is. Sokkal kulturáltabb környezetben élnek (egyéb privilégiumokkal, mint az egyszemélyes zárkák és számítógéphasználat), mint a többi fogvatartott. Ennek persze egyszerű az oka: ők megbecsülik a helyet, ahol kénytelenek élni. Vajon ha bekerülnének a többi rab közé, megváltozna ez? Szerintem igen. A most rendesen, kötelességtudóan viselkedő fogvatartottak, vajon hogy viselkednének a többi fogvatartott között, ha nem szegregálnák őket? Igazat adok Önnek abban, hogy a bv elsősorban szociálpszichológiailag értelmezhető tér. Már nagyon várom a bv szoc.pszi. jelenségvilágát taglaló könyvét!

    VálaszTörlés