2010. február 13., szombat

Egy botrányos videó a youtube-on


Kivételesen börtönről közvetlenül nem lesz szó, de szinte minden egyéb másról, ami a börtönt mint társadalmi jelenséget körbeveszi.

A videón középiskolás diákok láthatók, akik szkandereznek, nevetgélnek, gúnyolják, bíztatják egymást, és rendkívül csúnya szavakat használnak rögtön a bejátszás elején. A videó alatt hozzászólások. Az egyik arról szól, hogy a videó szereplői (!) majd börtönben kötnek ki.

A cyberbullying azt jelenti, hogy egyes mobiltelefonon rögzített filmeket felraknak a videómegosztókra. Tehát nem elegendő a társ megalázása a helyszínen és az adott időben, hanem mind a két dimenziót kiterjesztve a megalázás számtalanszor és bárhonnan végignézhető.

A felhasználónak ez az egyetlen filmje a youtube-on, és a saját bevallása szerint húsz éves. A videó címében a szkander szó után egy személynév is olvasható.

Az a legdöbbenetesebb, hogy az iskola neve is szerepel a videó címében. Aki egyből a ráklikkelt a videóra, biztosan meglepődött, de az, aki iskola honlapjára is, az még inkább.

Ugyanazon iskola diákjai közötti tréfa teljesen megengedett dolog, és nem szabad elítélni. Azonban mégiscsak furcsa, hogy hol játszódik az első kis film, és hogy az "alkotója" már húsz éves, és hogy a videó egyáltalán felkerülhetett az internetre.

4 megjegyzés:

  1. Úgy hallottam, hogy az RSZK-kba nagyon könnyű bejutni, ha fizikailag és mentálisan alkalmas (de hisz ezt a vizsgálatot pont az RTF-en végzik!). Emiatt sok kritika éri a rendőrképzést, mert a felvett hallgatók középiskolai átlaga gyakran el sem éri a közepes szintet.

    Van egy kollegina az évfolyamomon, aki felvételizett nálunk az MRSZK-ba, de ő ott nagyon csodabogárnak számított. Nem csak azért, mert saját sportverdája volt (tehát tehetős), hanem azért is, mert bizonyos tekintetben műveltebb is volt még a tanárainál is (két felsőfokú nyelvvizsga). Az sem mellékes, hogy nagyon jól vette a különböző akadályokat (fizikai felkészítést, lövészetet stb.) Önnek azt nem kell ecsetelnem, hogy ez miként hatott az ottani társaira, és bár nem emiatt, de elhagyta a rendőrsulit végül (érdemes lenne pedig azt is elmondani, mert nagyban árnyalná a fenti videót, de nem publikus).

    Engem a videó - mint külsőst - nem háborított fel. Ha nem írja, hogy káromkodnak, meg se hallom. És az RTF-en történtek után, ez igazán semmiségnek hat. :)

    Viszont, ha már szóba került a bullying, a következő cikk jutott az eszembe az Educatio 1999/4-es számából: Erőszak az iskolában és az iskolán kívül (http://www.edu-online.eu/hu/educatio_reszletes.php?id=26). Szerintem nagyon érdekesnek fogja találni.

    VálaszTörlés
  2. Kedves NetBandita,

    köszönöm szépen a bölcs megjegyzését. Vannak olyan posztjaim, amik nem jól sikerülnek. Magam is írtam cikket a bullyingről, meg posztot is a korábbi blogra, a Kaposvári gyilkossággal kapcsolatban. (http://bvpszichologiahirek.blogspot.com/2008/06/kaposvri-tindzsergyilkossg.html)
    Köszönöm a kis történetet is a tehetséges lányról, aki majdnem a "korpa" közé keveredett.
    Folyton csak meglepődöm, hogy milyen rút lehet a világ, és mindig próbálok valamilyen tudományos magyarázatot adni, vagy hasonlítani a történteket egy másik jelenséghez. Ez nem mindig nyerő.

    A bullyingnek fokozatai vannak:
    1. A gyengébb, az eltérő, a védekezni képtelen személy azonosítása
    2. Bepróbálkozás
    3. A sanyargatás megkezdése
    4. Csoportos sanyargatás
    5. (Ez csak lehetséges lépés) Telekomminkáció használata.

    Az az érdekes, hogy e közben az áldozatban is végbemegy valami, egy lehetséges út:
    1. A többiek gúnyolódásának azonosítása, az önbecsülés csökkenése
    2. Egyre kevesebb társas érintkezés
    3. Másik társaság keresése
    4. Az előző társaság elleni bosszú kibontakozása, képzelgések, agresszív és szuicid tendenciák
    5. (Ez szerencsére ritka eset...) Iskolai lövöldözés

    Éppen tegnap történt egy ilyen eset Amerikában, illetve éppen tegnap előtt fogott el a rendőrség egy egyetemi hallgatót Magyarországon, akinek hasonló tervei voltak.

    Törvényszerű, hogy a bullying az iskola jelenségének egyik eleme, sőt egyes esetekben akár az egyészséges személyiségfejlődéshez is hozzájárul. Magyarországon hagyománya van (lásd: Légy jó mindhalálig, Iskola a határon, Pál utcai fiúk stb.).

    Az a rémes, hogy az ilyen jelenségek éppen egy rendvédelmi iskolán figyelhetők meg, ahol ugye fegyveres gyakorlat is van...

    Fliegauf Gergely

    VálaszTörlés
  3. "Köszönöm a kis történetet is a tehetséges lányról, aki majdnem a "korpa" közé keveredett."

    Szeretném tisztázni azt a részt, amelyre ez volt a válasz, mert olyan implicit üzenete van, amelyhez nem adnám a nevemet. Rosszul fejezhettem ki magam, ha Önnek rögtön ez ugrott be (az én hozzászólásaim sem mindig jól sikerültek). Nem tartom se korpának, se "korpának" a rendőr szakközépbe járó hallgatókat. Mindenféle értékítélettől szeretném mentesíteni a hozzászólásomat, és csak a csoportképződésre és a kirekesztésre hoztam fel egy élő példát.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, én sem gondolom másképp.

    VálaszTörlés