2010. február 24., szerda

Fiatalkorú fogvatartott rajza: a Rivotril a rendszer része


A fenti rajz klikkeléssel kinagyítható. A rajz úgy készült, hogy főiskolai hallgatóim hívószavakra rajzok készítésére kérték fel a fogvatartottakat. Ez a kép egy fiatalkorú büntetés-végrehajtási intézetben készült a "börtön" hívószóra. Az instrukció úgy zajlott, hogy a főiskolai hallgató azt mondta a fogvatartottnak, hogy:
"Legyen szíves, rajzoljon egy börtönt!" Erről az adott fogvatartottnak, valószínűleg gimnáziumi tanulmányai nyomán a Bűn és bűnhődés szavak jutottak eszébe.
A kép felső részén láthatjuk a "bűn" világát: pisztoly, lőszer, késelés, füves cigaretta, 3 db Rivotril és egy Xanax, valamint 200 ezer forint nyereség egy elkülönített, kisebb helyen; valamint egy szem. A rajzon minden szimbolikus: a pisztoly revolver, amin lehet látni az elsütő billentyűt, a biztosítót, a kakast, az irányzékot, a zárat, és még pár fegyver részletet. Az áldozat Nike ruhát hord, ami a fogvatartott fejében azt jelentheti, hogy "menő". A füves cigi tölcsér alakú, azaz nem olyan, mint egy csak dohányt tartalmazó cigaretta. A fogvatartott tehát világosan képes különbséget tenni a füves és nem füves cigik között. A tablettákon "RIVÓ" felirat van, ahogy a Rivotrilt a szerhasználók, a rabok és a velük közvetlenül foglalkozó szakemberek nevezik.
A kép alsó részén látható a bűnhődés, azaz a börtön. Szöges NATO drót, rácsok, ketrecszerű szituáció, amibe a fogvatartott középre helyezi önmagát. Rajztechnikája 5-6 éves gyermek szintjén van. Látható egy síró szem, valamint a kényszerítő eszközök: bilincs, könnygáz és gumibot.
A képen összesen 12 rajz-objektum látható, ebből egy a nyugatószer és egy a kábítószer, azaz a fogvatartott börtönnel kapcsolatos asszociációinak egyhatod része a kábítószer. Nagy tehát a kereslet a kábítószerre, ezért fontos a börtönbeli kábítószer-prevenció, ami nem csupán a kínálatcsökkentésből áll.

Új!!!
Érdekes feed ehhez a bejegyzéshez, egy kifejezetten érdekes oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése