2009. október 30., péntek

Újabb cikk a börtöngengekről

Fliegauf Gergely A geng mint totális intézmény börtönszabályok a börtön valódi falain kívül

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Nagyon hasznos ez a blog, köszönet érte.

    Nem tartozik szorosan a témához, de ennél jobb helyet nem találtam...

    Felmerült bennem egy lehetséges megoldás a - most ne vitassuk, hogy igazságosan, vagy igazságtalanul - bvben raboskodó társaink körülményeinek javítása érdekében. Az gondolom senkinek sem kétséges, hogy egy nem köztörvényes - pl. halálos közlekedési baleset (súlyos gondatlanság) okozója - nem kellene, hogy olyan atrocitásokat szenvedjen el, ami nem része a büntetésének. Bár szerintem egy köztörvényes is leüli, ami jár neki, tehát bűnhődik. A többi extra büntetés, mint pl. anális élvezetek - igazságtalan. Ha az elítélt homoszexuális eszközévé válva egy rabtársnak HIV pozitív lesz, majd ebbe belehal, az nem része a büntetésnek - történt már ilyen. Tehát kell valami megoldás! Véleményem szerint ha a rab igényli, biztosítani kell neki a védelmet. Gondolom, jelenleg ez nem valósul meg. Erre lenne az a javaslatom, hogy kamerázzák be ezeknek a raboknak a teljes életterét. A kamera legyen elérhető a családtagjaiknak, független felügyeletnek és mindenkinek, akinek a hozzáféréséhez a rabok (és persze a bv dolgozói) hozzájárulnak. Tehát legyen a börtön kettéosztva: egy kamerás és egy kamera nélküli. Nem igényelne komolyabb beruházást, sőt szerintem még a rabok is összeadnák rá a pénzt: egy ip kamera 20.000 Ft, egy wifi router 15.000 Ft, ami kiszolgál 10 routert, az Internet 10.000 Ft / hó / 100 fő. Egy főre jutna ~5.000 Ft egyszeri és ~100 Ft havi költség. Ennél sokkal többet költenek cigire.
    Epedve várom a kritikát :)

    VálaszTörlés
  2. Tudod, azért vannak rácsok helyett tömör vasajtók, mert a fogvatartottaknak is vannak jogaik. Alkotmányos alapjogaikat sértené, ha a Nagy Testvér figyelhetné őket folyton.

    VálaszTörlés
  3. Nálam okosabbak mondják, hogy ez a törvény, ami a szem.jogokról rendelkezik, mennyire Janus-arcú. Csak takaróznak vele, így sokkal súlyosabb bűnök történhetnek meg. A jogokról annyit, hogy joga van az elítéltnek nem seggbebxxxnia magát, meg sok máshoz is. Pl. ha egy törvényt megszegsz egy sokkal súlyosabb következményekkel járó bűn elkerülése érdekében, akkor mentesülsz az előbbi jogi következményei alól.

    Másrészt én a kamerázást úgy gondoltam, hogy azok legyenek bekamerázva, akik ehhez hozzájárulnak, tehát igénylik. Ezért lenne olyan cella, ami kamerázva lenne. Oda azok mennének, akik igénylik a Nagy Testvér figyelmét. Akik nem igénylik, azok mehetnek a többi cellába. Tehát legyen választási lehetőség. Az is nonszensz, hogy terrorizálják a rabokat a társaik. Ha a bv munkatársai nem tudnak megfelelő védelmet biztosítani, az épp olyan törvénysértő, tehát tarthatatlan állapot.

    VálaszTörlés
  4. Apró megjegyzés, Whyte könyve magyarul is hozzáférhetô Utcasarki társadalom címen.

    VálaszTörlés