2009. október 28., szerda

A cigánybűnözésről 3.



Korábban már ezen a blogon is foglalkoztunk a cigánybűnözéssel. A youtube-ra felrakott videó alá változatlan mennyiségben érkeznek a kommentek.


Akkor most cigányzene sincs?
Csak mert nem minden cigány zenész...
Vagy akkor most is tévedek mi?
Gondolom még senkit sem akartak megölni a nagy antirasszisták közül a cigányok fényes nappal az utcán?
És gondolom nem vitték el fél évente a tárcáját az összes iratával...
És szerintem valami családi házban laknak egy olyan vidéki kisvárosban ami még cigányt se látott.
A fenti vélemény a halmazelmélet szempontjából próbál analógiát vonni a zenészcigány és a bűnöző cigány mint jelenség között. Ezek után a kommentelő ismét csak a sejtéseit közli.

Könnyű úgy védeni őket úgy, hogy nem ismeritek a rossz oldalukat.
Sokkal nehezebb a cigány barátom szemébe mondani, hogy szerintem van cigánybűnözés, mikor ő egy becsületes és rendes ember.
És érdekes, ő egyet ért velem cigány létére. De itt a nagy antifasiszták majd megmondják a rózsadombról, meg a bűntől elszigetelt vidéki házaikból.
Hányinger keringet, amikor valaki nem akarja megoldani a problémát, hanem fajivédelmi kérdést csinál belőle.

A kommentelő tovább folytatja, de a gondolatmenet végén kifejti, hogy szerinte meg kellene oldani valamilyen szinten a problémát.

A börtönök statisztikái mást mutatnak. Fel kéne már ismerni, hogy a probléma létezik, és nem azon vitatkozni, hogy nevezhető-e cigánybűnözésnek. Felőlem hívjátok a rózsa tövisének, de akkor is van, és meg kell szüntetni!

A fenti állításban szerepel a statisztikára való utalás. Tény, a romaság hazánkban felülreprezentált a börtönökben, azonban ebből nem következik, hogy van cigánybűnözés. Olyan a gondolatmenet, mint a kreacionizmus, azaz a makacs, minden racionális logikát semmibe vevő állítás, hogy isten teremtette a világot. Ha új természettudományos érv lát napvilágot, ami cáfolja a teremtéselméletet, a kreacionisták egyből kiforgatják, és azt állítják, hogy ez is isten csodálatosan titokzatos műve. Ebből a nézőpontból közelítettem meg a cigánybűnözést.
Tovább.

7 megjegyzés:

  1. Osztom a véleményed: bűnözés, bűnöző, bűn nem létezik. Csak és kizárólag társadalmi felelősség, társadalmi igazságtalanság (ha jól emlékszem a szavaidra). A megoldáson töröm a fejemet. A szubjektív élmények keresztülhúznak minden számítást. Lehetetlen az emberekből kiölni a rasszizmust. A társas lény, a fejtágítás, a nevelés, az évekig tartó agymosás mind hiábavaló, ha valaki nekinyomja a kést a torkunknak. A nyomorultak és megannyi humánussá tevő szépirodalom mind csődöt mond ilyenkor, az összes agymosás, pedagógiai csűrés-csavarás semmivé foszlik. Gergely: Te beíratnád a gyermekedet egy integrált iskolába? Talán az USA… Demokráciában élen jár, bár ott is vannak még nagy gondok. De hogy egy nigger legyen elnök? Ez csúcs. Nálunk mikor lesz egy cigány miniszterelnök? Orbán cigány, de nem vállalja, úgyhogy annak semmi köze ehhez. És ugye ahogy Aronson írja: más a pár éves kisgyerek is tudja, hogy a néger baba nem értékes, ezért a fehéret választja.

    VálaszTörlés
  2. Kedves blogger! Távol álljon tőlem, hogy megbántsalak, de ezekkel a gondolatokkal az F-skálán szerintem szép eredményt érnél el. Ha az évekig tartó "agymosás" során a gyermek (Aronson az iskolásokkal példálózik) internalizálja, hogy nincs értelme megkülönböztetni az embereket bizonyos - irreleváns - tulajdonságok alapján, akkor egy ilyen szituációban (kést szorít egy másik etnikumhoz tartozó személy a torkához) sem feltétlenül válik semmissé az "agymosás". Persze lehet, hogy megél a kognitív disszonanciát, de azt redukálni fogja oly módon, hogy ne kelljen feladnia korábban bensőjévé tett nézeteit.

    VálaszTörlés
  3. Kedves NetBandita! Az első mondatot kihagyhattad volna, még akkor is, ha próbáltál kompenzálni. Azt gondolom, nem ebben a stílusban kellene, ui. az nem visz előre. Másrészt a tudományos eredményekben való kételkedés nem mindig hátrány. Nem véletlenül zárták be az összes pszichiátriai intézetet Olaszországban. De sok egyéb példát tudnék: nemrég olvastam egy pszichológus könyvét arról, hogy hogyan hamisították meg a kutatási eredményeket az USA-ban egy egyetemen a kormány megrendelése alapján arra vonatkozóan, hogy a bölcsőde, óvoda milyen következményekkel jár a gyerek későbbi fejlődése során.

    Visszatérve az eredeti felvetéshez: "…azt redukálni fogja…" - ebben én nem hiszek. (de ettől még nem helyezlek el semmilyen skálán Téged) Viszont az érdekelne, hogy milyen erre vonatkozó statisztikai adatok állnak rendelkezésre, pro és kontra. Meggyőzhető vagyok…

    VálaszTörlés
  4. Bocsáss meg, ha megbántottalak volna. Nem ismerlek, hogy ilyet magabiztosan állíthassak, csupán egy benyomásomat osztottam meg, amely könnyen lehet, hogy téves.

    Statisztikai adatom erre nincs, nem is tudom, hogy vannak-e egyáltalán ilyen felmérések-e, de (igazolandó) elméletnek ugyanolyan jó.

    Szíves örömest folytatom a diskurzust privátban is. E-mail címem: xenomer2 :kukac: gmail :pont: com.

    VálaszTörlés