2010. szeptember 22., szerda

Vajon mi a bűncselekménye?


Egészen kivételes módon, most tudom, hogy mit követett el a fenti rajz készítője. Megfejtés egy hét múlva. Addig várom a tippeket, kommenteket!

A megfejtés itt következik, korábban közlöm, mivel nem jött elég tipp...
A rajzot egy 19 éves fiú készítette, aki brutális módon megölte a 12 éves húgát. A bűncselekmény többi részletét személyiségjogi okokból nem írhatom le. Az első éves, levelezős hallgatóimmal átbeszéltük, hogy vajon milyen szimbólum utalhat a rajzon a konkrét bűncselekményre. Nos, alig lehet ilyet találni. A lenti két négyágú vörös csillag között elhelyezkedő koponya szemei és nyaka véreznek. A csontkoponya valójában ki van száradva, és vér soha nincs rajta, hiszen az eltűnik az idővel. Ez a momemtum valamelyest utalhat a bűncselekményre, de a rendkívüli naivitásra is.
A rajz felső harmadában lévő lángok talán a lelkiismeretre utalnak. A középen lévő kártyák közül hiányzik a káró, azonban mégis szerepel további négy helyen: az orosz börtöntetoválásokon oly gyakran megjelenő négyágú csillag formájában. Lehetséges, hogy ez az áldozat testének mutilizálására utal. A pikk, kőr és treff lapok meg vannak repedve, ez is lelki vívódásra, törésre, traumára utal. Az ászok egyébként nagyon gyakori börtönszimbólumok, ahogy azt ezen az orosz börtöntetováláson is láthatjuk:
Érdemes megfigyelni a két alsó sarokban ábrázolt dobókockákat is. Ilyen dobókockák nem léteznek. Ugyanis a kettes lap mindig az ötössel van átellenes oldalon. A börtönben a szerencsejáték jegyeknek többes jelentése van: ász, tehát én vagyok a legjobb; avagy az élet szerencsejáték, semmi több, nincs esély arra, hogy az ember a kezébe vegye a saját életét.A dobókockákra vonatkozhat az a mondás is, hogy "ezt dobta a gép". A fogvatartottak a 777-es számot is a négy ász mellé rakják: mindekettő kivételes szerencsét, azaz menőséget jelent
A fenti rajzot egy fiatalkorú fogvatartott készítette, aki koránál és státuszánál fogva képtelen szétválasztani a szerencséből és a szorgalomból eredő hasznot, vagy a börtönben uralkodó ilyen mentalitásnak kíván megfelelni.

Mindenesetre várom a további tippeket, hogy vajon miben lehet meglátni a gyilkosságot a fenti rajzban?


8 megjegyzés:

  1. Megölte az apját, mert az kártyán elvesztett mindent. Szegénységbe sodorta családját, alkoholista lett az egész család, a munkanélküli fiú (apagyilkos) bűnözésből tartotta fent magát. stb...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem egyszerű csalás,okirat hamisítás.

    VálaszTörlés
  3. Szabad asszociáció :)

    "Nagyon régen halotam egy sztorit, sajnos már nem emlékszem pontosan a történetre de azt hiszem valami olyasmi volt, hogy ha látsz egy embert akinek négy póker lap van a kezére tetoválva akkor menekülj (a négy lap jelentése: leütötte, kirabolta, megölte, elásta)" www.tetovalasatlasz.net
    Lehet ennek a kissé csúsztatott, vagy akár humoros ábrazolása is: az elásásig már nem jutott el. A tűz sztem jelentheti, hogy indulati cselekmény volt. A kockákon "kidobott" szám sztem lehet a kapott évek száma, szokták is mondani, hogy "ennyit dobott a gép". Amit valamelyik csillagban ülhet az illető. Mindezt persze merő pechnek éli meg.

    Nagyon kíváncsian várom a megfejtést!

    Ági

    VálaszTörlés
  4. erőszakos bűncselekményre tippelek, a koponya-motívumok és a lángok agressziót sugallnak. a kártya és kocka kockázatvállalást sugall, szóval rablást /fegyveres vagy sem, nem tudom/ vagy tulajdon elleni bűncselekményt tippelek, ahol „nem tervezett” erőszakos cselekmény történt /meglepték betöréses lopás közben talán?/. a csalást nem tartom valószínűnek, mert a kocka oldalain rosszul van a számozás /ami nem a részletek iránti figyelemre utal/, bár a kockázatvállalás-motívum erre is utalhatna.

    ...csak egy tipp...

    VálaszTörlés
  5. Én arra lennék kíváncsi, hogy mennyire pontosan lehet következtetni bizonyos dolgokra(személyiség, lelkiállapot, stb) csak és kizárólag rajzokból. Nem sokat tudok a pszichológiáról, ezért érdekel, hogy a szakmában lehet-e konkrét következtetéseket levonni abból amit a vizsgált személy papírra vet? Lehet-e akkor is, ha semmink sincs csak egy rajz? Nincs információnk a neméről, az életkoráról, se az életkörülményeiről.
    Érdekes lenne választ kapni erre a kérdésre.

    VálaszTörlés
  6. Emberölésre magam is gyanakodtam a koponyából, de én szerencsejátékhoz kötöttem volna. Számomra a lángok pedig haragot, hirtelen felindulást szimbolizáltak, amely egy családtag halála követett. Tehát annyiban helyes volt a meglátásom, hogy egy családtag (én a feleség halálára gyanakodtam) megölése lehet a jelentése.

    VálaszTörlés
  7. A francokat kell szimbólumokat látni ebben. Egy primitív, büdös cigány, ceruza került a kezébe és rajzolgat összevissza. Ha van is jelentése, ki a fenét érdekel? Meg a szaros lelkiismerete? Nehogy már még sajnáljam is. Akasztófán lenne a helye oszt' kész.

    VálaszTörlés
  8. Nemi erőszakra tippeltem volna. A rajz erősen sugallmaz egy női alakot (fenn a két csillag mellbimbó gyanánt, a női test stilizálásának tipikus két íve a középrészben és a külső-belső nemiszervek sejthetősége a koponya-csillagok elhelyezésében és vonalvezetésében).

    VálaszTörlés