2010. március 15., hétfő

12 éves fiúra várhat életfogytig tartó szabadságvesztés

A fiút Pennsylvániaban azzal vádolják, hogy megölte a nyolc és fél hónapos terhes nevelőanyját. Állítólag hátulról fejbelőtte, amikor aludt, kisétált a házból, és felszállt az iskolabuszra.
Az áldozat családja azt szeretné, ha a fiút felnőttkorúként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélnék.
A fiú apja vitatja azt is, hogy egyáltalán a fia követte el a bűncselekményt.
A fiú állítólag féltékenységből végzett a nevelőanyjával.
A CNN videójában képeken mutatják az áldozatot és a feltételezett elkövetőt is.
Ki tudja, hogy hova vezet a fegyvertartás engedélyezése, és az amerikai típusú büntetési szigor...
Nem nagyon lehet látni, hogy mi lenne a helyes, de a fegyvertartás szabadsága és a büntetés szigorának szélsőségessége egymással ellentmondásban van.
Vajon képes lett volna a fiú a nevelőanyjával nem lőfegyverrel végezni?
Mit használ az a társadalomnak, ha a fiút élete végéig bezárják egy börtönbe, ahol szinte biztos, hogy rosszabb ember lesz belőle, miután kikerül?

7 megjegyzés:

  1. Susan T. Fiske Társas alapmotívumok című szociálpszichológiai tankönyve (478. o.) elég egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy a fegyverek milyen hatással vannak az emberekre. Míg a fegyvergyártók azt mondják, hogy nem a fegyver öl, hanem az, aki elsüti a fegyvert, addig a szociálpszichológiai kutatások mást mutatnak: fegyver jelenléte az emberben agresszívebb viselkedést produkál, mint annak hiányában.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a hozzászólást.
    Igen, igen. Valahol ugyanez a Fiske írta, hogy agyi elváltozásokat is okoz az agresszív attitűd. Érdekes ez a szociálpszichológia.
    Na, úgy lenne jó írni tudni, ahogy a Társas alapmotívumok c. könyv kezdődik...

    VálaszTörlés
  3. Erről nekem az antiszociális személyiségzavar jut eszembe. A pszichopaták agya teljesen más képet mutat az MRI-n, mint az ilyen személyiségzavarban nem "szenvedőké". Bár nem minden pszichopatára jellemző az agresszív viselkedés (úgy hallottam, olvastam), de sok olyan elkövetőről értesülhettünk, akik nagyon durva módon végeztek az áldozataikkal. (Pándy András jut eszembe, de nem tudom, hogy nála ezt megállapították-e. (Mondjuk az ő esete olyan szempontból is érdekes, hogy a szakirodalom állításaival ellentétben, ő nem 40 éves elmúltával hagyott fel az antiszoc viselkedéssel, hanem közel 60 évesen kezdte el.)) Vajon van összefüggés az agresszió és a pszichopátia között?

    Gyakorlat teszi a mestert, és én bátorítanám Önt erre, mert a börtönpszichológiai munkák (könyvek) száma Mo-on elhanyagolható (van egy börtönpszichó tankönyv és az Ön műve).

    VálaszTörlés
  4. Sajnos nekem teljes közeli kapcsolatom van az erőszakkal. Tapasztalatom szerint nem befolyásolja az , hogy van fegyverre vagy nincs.Az erőszak bennük van vagy fegyver vagy ököl teljesen mindegy. Igaz hozzá kell tenni , hogy az én ismerősömnek nem igen vagy fegyverre, de még anélkül is igen megdöbbentően tud agresszív lenni.
    Már előre látszik , hogy nagy baj lesz egyszer.De befolyásolni nem tudom a dolgokat .

    VálaszTörlés
  5. Bizonyos esetekben kimutatták, hogy az agresszió mint betegség, vagy mint család mintakép, öröklődhet. Ha agresszív példaképet lát egy gyermek, leutánozza, és így a jövőben az ő családjában ugyan ezt fogja tenni. Ha egy apa bántalmazza a gyermekét, akkor ha felnő, nagy lesz a valószínűsége, hogy a saját gyermekét bántani fogja. Ez a szörnyű, hogy az agresszió rejtett betegség, sosem tudhatja az ember, ki mikor tör ki a saját maga világából. Szerintem a mai világban jobb félni, mint .....

    VálaszTörlés
  6. Fruzskának igaza van az agresszió "öröklődésével" kapcsolatban (bár én inkább tanulásnak nevezném, amely persze vitatható és vitatott is), szóval csak annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy nem minden esetben válik követendő értékké az agresszió a gyermek számára. Solt Ágnes Peremen billegő fiatalok c. kutatásából kiderül, hogy "[a]mennyiben a szülők erőszakos magatartása környezetükkel és gyermekükkel szemben egységes, ez példa értékű magatartássá válik a gyermek számára. Értéktételezése az erő, a szabadság, a függetlenség. Ha azonban a szülők erőszakos magatartása csak a gyermekükkel szemben, vagy csak a család keretein belül jelenik meg, és élesen eltér a szülői viselkedés másokkal szemben, a család keretein kívül, úgy a gyermek valószínűleg elfordul a szülői mintától és elveti az erőszakos példát, ugyanis ebben az esetben az erőszak nem jelent tudatos értéket, amelyeket követni lehetne. Az agresszív viselkedés értéktételezés nélküli dühkitörésként értelmeződik." (20.o.)

    VálaszTörlés
  7. Ha élete végéig börtönbe kerül, hogyan szabadul ki?:)

    VálaszTörlés