2010. június 6., vasárnap

Kínzásipar

A képen látható aktivista hölgyet egy demonstráció során találta el több stingball sörét. A stingball egy kézigránát-szerű tömegoszlató eszköz. A súlya körülbelül 30 gramm, és a köpenye mögül többszáz (150-180 db.) 0.32 mm-es kis gumigolyót lövell ki. A kis gumilövedékek 10-15 méterig repülnek el a robbanás centrumától. Ha közvetlenül a test mellett robban fel a gránát, a kis golyók képesek a bőr alá is behatolni, távolabb "csupán" élesen szúró fájdalmat okoznak. Innen ered a név: fullánklabda azaz stingball.
Ezen a videón azt lehet látni, ahogy egy börtönbeli verekedést számolnak fel a stingballal. Mutatnak egy Los Angeles-i megyei börtönt, ahol egy hatalmas dormitóriumban verekedés tör ki a rabok csoportjai között. Láthatjuk a "zoknibuzogány" eszközt is, amit a rabok használnak egymás ellen. A zokniba valamilyen kemény tárgyat (pl. szappant) tesznek, és parittya-szerűen pörgetik. Pár másik rab szemeteskukákkal dobálja egymást, a többiek menekülnek, vagy ökölharcba bonyolódnak. Ekkor robbannak a stingball gránátok. Ezek után láthatjuk, hogy a börtön folyosóján, a szolgálati helyiség falának dőlve sebesült rabok ülnek, és arra kérik őket, hogy emeljék fel a karjukat, hogy láthatóvá váljék, hogy képesek-e mozgatni a végtagjaikat. A záró képsorokban pajzsokba öltözött rendvédelmiseket lehet látni, amint gyakorlatoznak a gránáttal, amit shotgunból ki is lehet lőni, sőt, a börtönök bástyafalán át kis terepjáróra szerelt ágyúkból sorozatban is lehet a rabokra tüzelni.
A gránát ára körülbelül 40 USD, és ipari méretekben, fénygránáttal és könnygázzal is kombinálva gyártják. Tény, hogy meg kell fékezni a verekedő fogvatartottakat, de nem biztos, hogy egy ilyen súlyos sebesülést okozó eszközt kell ellenük bevetni. Az az aggasztó, hogy a börtön ideális terep arra, hogy az eszközt kipróbálják, és így embereken kísérletezzenek. A stingball sörét természetesen a szembe is belerepülhet, és vakságot is okozhat.
Számos kritikai kriminológus fejezte ki komoly aggodalmát a rendvédelem privatizációja miatt. A stingball erre a jelenségre egy rémisztő példa.

1 megjegyzés: