2010. május 5., szerda

New Jersey-i börtönlázadás 1952: még a rádiózás is tiltott volt

Life Magazin, 1952 április

A New Jersey állambeli, mai napig működő Rahway börtönben 1952 áprilisában lázadás tört ki, mert pár rabot brutálisan megvertek az őrök. 232 fogvatartott elbarrikádozta magát, széttörték a bútorokat, és azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a börtönt. A matracok könnyen lángra kaphattak volna. A lepedőkre írták a követeléseiket, amelyeket kilógattak a börtön ablakain az utcafronton. Ezzel szinte börtönlázadás hagyományt teremtettek. Ugyanígy kommunikáltak a hatóságokkal a 2006-2007-es brazil és grúz börtönlázadók is.
A fenti képen azt láthatjuk, hogy a rabok azt követelik, hogy látogassa meg őket az Osborne Bizottság, valamint kinyílványítják, hogy rádiókat használnak a börtönben. Az utóbbi kijelentés két szepontból is jelentős. Akkoriban nem lehetett rádiót használni a börtönökben, illetve tudhattak a hatóságok akcióiról a rádión keresztül, azaz készülhettek az ellentámadásra. Manapság a mobiltelefon használata tiltott a legtöbb börtönben, a brazil lázadásokat is mobillal szervezték meg, de szinte biztos, hogy ezen a tiltáson ötven év múlva csak nevetni fogunk.
A rabok a lepedőn arra is felhívják a figyelmet, hogy a hatóságok mindenképpen az igazságot mondják be a hírekben, mert a börtönben is veszik az adásokat. A Rahway Börtön fogvatartottjai nem ejtettek senkit sem túszul, tettük a túltelítettség (pl. 100 fős hatalmas alvótermek) és az embertelen bánásmód (gumibotozás) ellen irányult.
Az Osborne Bizottság éppen ezekkel a megalázó körülményekkel foglalkozó civil szervezet a mai napig működik. Névadója Thomas Mott Osborne 1926-ban elhunyt, híres börtönreformer és a Sing-Sing Börtön parancsnoka volt. A lázadást végül úgy számolták fel, hogy a börtönbe altatógázt juttattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése