2011. augusztus 27., szombat

Dolgok a börtönben 5. - Geng és család

A bűnözéssel kapcsolatban érdemes a családdal is foglalkozni nagyon sok szempontból. Az egyik szempont az, hogy a "magcsalád" vagy a nagycsalád nem képes olyan biztonságot és szeretetet szolgáltatni, ami a gyerek számára kielégítő. A gyerek kimenekül a családból, rendszerint az utcára, ahol kapcsolatba kerül a bűnözéssel és a kábítószerrel, de nem is ez a legnagyobb "gond".
A bűnelkövetés és a kábítószer csak tünetek, avagy csak a felszínt jelentik. Egy sokkal masszívabb, erősebb mozgatórugó sejlik ezek mögött. Ez a mögöttes tényező a geng, azaz a csoportban lévő személyek egységes identitása. Néha mintha ezek a gyerekek mintha egymás klónjai lennének. Ugyanolyan szavakat használnak (pl. szleng), ugyanúgy öltözködnek, mozognak, viselkednek.
Az azonos identitás egy ideig vagy egy szintig nem jelent gondot. Egészen addig, amíg a gyerekek (fiatalkorú bűnözők) közötti szövetség felbonthatatlanná valik a kölcsönös kiszolgáltatottság, a közösen végrehajtott gonoszságok, és a bűn titka miatt. A legnagyobb titok az, hogy a hatóságok nem tudhatják, hogy mi történt a bűncselekmény körül térben és időben; és hogy a gengeken kívül minden hatóság.
Döbbenetes, hogy a genformációnak még ez a szakasza is vonzóbb lehet, mint a család. Ebben a stádiumban azonban már a geng jóval erősebb, mint a család. Érdemes belegondolni, hogy milyen az a család, ami ennyire taszító egy fiatal számára. A legtöbb kutatás szerint ezekben a családokban mindig súlyos visszaélések történnek.
A börtönben néha úgy éreztem, hogy a család is csak a felszín. A család néha csak ürügy. A geng sokkal erősebb a családnál a börtönben, mindent felemészt és irányít. A börtön már nem szakít el a családtól, hanem még jobban, még erősebben építi ki a gengidentitást.  

3 megjegyzés:

  1. Gergő, biztos, hogy csak ürügy? Amikor bv-ben járok, mindig szóba kerül, hogy vagy kezelhetetlenné vagy nagyon zárkózottá válnak azok a fogvatartottak, akikhez nem érkeztek látogatók. Szóval biztos?

    VálaszTörlés
  2. Hello András, néha ürügy!
    Olyannal is találkoztam, hogy valaki behívta beszélőre a "barátnőjét" csak azért, hogy hencegjen vele a többiek előtt. A nő nyilván örömlány volt, kihívó öltözékben jelent meg, és megőrjített mindenkit.
    Az egyik legbrutálisabb eset az volt, hogy egy kisfiú arcát megkarcolták, hogy az apa büntetés-félbeszakítást kapjon. Azt mondták, hogy a házuk teteje leomlott, és egy kilógó nádszál sebesítette meg a kisfiút. A beszélőn elém hurcolták a kisfiút, és mutogatni kezdték a sérüléseit.
    Természetesen többnyire az igaz, amit te írsz, néha azonban a mélyebben, rejtetten zajló belső hatalmi harcok befolyásolják, hogy mennyire fontos a család.

    VálaszTörlés
  3. én nagyon sokszor azt tapasztalom, hogy a ha a geng, és a gengben végre (vélten vagy valósan) elért bármilyen pozíció érzése erősebb is, mint a család (mert legalább valami, jobb híján), ugyanakkor sokszor nagyon erős vágyakozás van a családi odatartozás, összetartozás után, és a család elfordulása, közönye akkor is nagyon fáj.
    sokszor pedig maga a gengbe sodródás, börtönbe kerülés, stb. elsődleges célja, hogy a család végre tegyen már valamit, nézzenek oda, valamit, bármit reagáljanak már. ezek többnyire fiatalok, és persze nem mérik fel, hogy a geng ugyanúgy nem az összetartozás és szeretet, hanem a használat és az érdek mentén működik, mint az a bizonyos család, és hogy egy ideig jó eszköz a családdal szemben, de egy idő után ő lesz a banda, majd a bűnszervezet eszköze, és abból nem lehet csak úgy kiszállni. aztán persze sokszor nem is akar majd, mert mégis kap valamit, amit a családban nem (ezeknek legalább érek valamit), másrészt neki már úgyis mindegy, harmadrészt meg mégis mit csinálna ezen kívül...

    VálaszTörlés