2010. december 19., vasárnap

Véres tenyér, om, VL, anyám...


Ismét egy döbbenetes börtönrajz. Semmit nem tudok a készítőjéről. A rajzon látjuk, hogy az alak szájában egy penge van, amivel valószínűleg sebeket ejtett magán. Megbilincselt kezének tenyere véres, vágások vannak a jobb csuklóján, a nyakán, a kulcscsontján, és a jobb melle alatt. A bilincs a középső láncnál szét akar szakadni.

A tetoválások is érdekesek. A bal mellkason Vatos Locos jel, alatta Világ csavargó, a szegycsonton jobbára nonfig tetkók, ugyanígy a jobb oldalán. A nyak jobb oldalán a tököli öt pont, a jobb oldalon az om jele, alatta Anyám felirat. A tenyerén két szem. A szem alatt könnycsepp, ami a mítosz szerint emberölést jelent.
Az egész eklektikáról nekem legelőször a sorkivetettség jut eszembe: a fogvatartott úgy érzi, hogy sodródik, nincsen hatalma az élete felett.
Érdemes még megfigyelni, hogy a rácsok között egy sárga, rácsos pontból árad a fény, valamint az ablakokban valószínűleg csikkek vannak. A rab elég idősnek néz ki a V.L-hez, de ez nem biztos, mert emlékszem, hogy én magam is az első V.L falfirkákat a kilencvenes évek közepén láttam Budapesten, elsősorban a nyolcadik kerületben. Ezt erősíti a tököli öt pont is, lehetséges, hogy a rab olyan 30-32-34 éves. Érdekes a hajviselet is. Rövid, csak a skalpon van némi rövid haj. Ezt a fazont általában gyúrós keményfiúk hordják a börtönben. A gyúrás jelei a six pack hason látszanak, meg a nagy deltaizmokon.

2012. 08. 06.

Ehhez a képhez egy hosszú videó tartozik: itt. A képet én elemzem majdnem egy órán keresztül.

21 megjegyzés:

  1. A függőleges tetkó szerintem inkább valamilyen szanszkrit vagy tibeti írás. Ugyanígy a bal vállon látható jel is.
    HGy

    VálaszTörlés
  2. de mi az a 2/4 jobb lent alul? a gyűjtő vagy készítő sorszáma?

    VálaszTörlés
  3. homokhat: az elhelyezési körlet száma

    VálaszTörlés
  4. A középső felirat szanszkrit nyelvű, de tibeti írással, és az „Om mani padme hum” mantra némileg tévesen leírt változata, bár a hibák adódhatnak a tetováló eszközök minőségéből is. Sok féle fordítása van, most maradjunk ennél: Üdv a lótuszvirág szülöttének. Érdekes az OM szótag kétszeri felbukkanása, ami ugye az isteneket jelöli, de "feladata" a büszkeségtől való megszabadítás is.

    Üdv,
    Merlicht

    VálaszTörlés
  5. Esetleg a hamsa értelmezése is idevág.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hamsa

    Gromoboj

    VálaszTörlés
  6. Szerintem ennek a rajznak a legérdekesebb része, hogy megjelenik rajta (szinte) minden testi stigma, ami a börtönviseltséggel jár: kigyúrtság; "menő" haj; jellegzetes tetkók (anyám. öt pont, VL, "nonfigu"-k, amikről, pl. japán (szanszkrit) feliratokról a rabok legtöbbször nem tudják mit jelent, csak jól néz ki, és nagyon menő); a vágások, amiket kínjában ejt magán a rab; vagy mások ejtik rajta, és akkor harci sebesülésként hivatkozhatóak; a bilincs, ami ha sokat van az emberen, jellegzetes nyomot hagy.
    A kezek az én monitoromon kissé narancsosak, amiről eszembe jut a rabok nikotinos keze. De az is, hogy a saját vére van rajta a sebeiből.
    A középső, ablakok közt lévő izéről az jutott eszembe, hogy talán kamera, és ez a rab épp fogdán/egyéb elkülönítésben van: ismét a börtön egyik kínja, ami örök nyomot hagy az emberen. Igen, nekem ez kimondottan fogdakép, körben a pirosak, és a tenyéren lévő szemek jelzik azt a borzasztó módosult tudatállapotot, amit sok rab átél az izolációban, amiből pont ők csak falcolással tudnak szabadulni.

    A szem alatti könnyről az általam megkérdezettek legnagyobb része egészen más dolgokat mondott: hanyadik "köre" bent, fontos halottainak a száma, stb.. Bár én is ezt a mítoszt ismerem, mármint, hogy emberölést jelent, és a könnyek száma az áldozatok számát mutatja.

    VálaszTörlés
  7. Én egy, a büntetését tökölön töltő fiatalembertől azt hallottam hogy a könnyek a "köcsögség" szimbólumai, tehát olyanokra tetoválják, akik már úgymond be vannak járatva.

    VálaszTörlés
  8. Hm. Köszönöm, ez érdekes. A könnycseppről ezt még nem hallottam.

    VálaszTörlés
  9. Egy tegnapi beszélgetés okán azt sejtjük, hogy a képet egy mobiltelefonnal készült fénykép alapján készítették. A modell beállt a telefon elé, elékszült a fénykép, majd másolásos technikával rajz lett belőle.
    Az csak egy mellékes kérdés itt, hogy a börtönben elvileg tiltott a mobiltelefon. Az viszont már érdekes ebből a szempontból, hogy a kép egy rajzversenyre készült.

    VálaszTörlés
  10. A tenyéren lévő két szem szimbólumai, forrásai:
    Tenome: https://en.wikipedia.org/wiki/Tenome
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c2/f6/db/c2f6dbf7b51aa571b625e159836d7370.jpg
    https://www.tumblr.com/search/hyakki%20yagy%C5%8D
    Pan's Labyrinth: https://en.wikipedia.org/wiki/Pan%27s_Labyrinth
    Destruction: https://en.wikipedia.org/wiki/Release_from_Agony
    https://www.youtube.com/watch?v=lSsfuEG4GMA
    yokai: http://yokai.com/tenome/
    Doctor Who: http://io9.gizmodo.com/all-the-new-craziness-we-spotted-in-doctor-whos-latest-1723880088

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is:
      https://youtu.be/LsoN_0jpSVM
      https://i.ytimg.com/vi/9SUL1hMej08/maxresdefault.jpg
      Komander: Alap

      Törlés
  11. Az ötpont:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Quincunx#cite_note-kishkindha-9

    The quincunx as a tattoo is known as the five dots tattoo. It has been variously interpreted as a fertility symbol,[8] a reminder of sayings on how to treat women or police,[9] a recognition symbol among the Romani people,[9] a group of close friends,[10] standing alone in the world,[11] or time spent in prison (with the outer four dots representing the prison walls and the inner dot representing the prisoner).[12] Thomas Edison, whose many inventions included an Electric pen which later became the basis of a tattooing machine created by Samuel O'Reilly, had this pattern tattooed on his forearm.[13]

    VálaszTörlés
  12. szem tetoválás:
    http://www.cuded.com/2013/06/50-crazy-eye-tattoos/

    VálaszTörlés
  13. om mani padme hum:
    http://pinbrowse.com/photo/425942077238705932

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A wikipedia teljesen mást ír:
      https://hu.wikipedia.org/wiki/Om_mani_padme_hum

      Törlés
    2. AZ angol wikipedia nagyon hasonló mégis:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Om_mani_padme_hum

      Törlés
  14. szem börtön tetoválás Oroszország:
    http://fuel-design.com/media/_/uploads/homepage/154-155.jpg.1200x800_q90.jpg

    VálaszTörlés
  15. A véres tenyér mint szimbólum:
    https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2088/20881/208817/20881746_bc4feecb28a9c06ebb8ab45be613888e_wm.jpg
    (Angela Merkel véres tenyere 2018.)

    VálaszTörlés
  16. Véres tenyér és a Walking Dead:
    https://spstickers.hu/5584-thickbox_default/the-walking-dead-veres-tenyer-ferfi-polo.jpg
    A sorozat 2010 október 31-én indult, lehetséges, hogy valamilyen köze van a fenti rajzhoz. A poszt 2010 december 19-i. (Nem tudom, hogy magyar kiadású TWD mikor indult.)

    VálaszTörlés
  17. https://www.youtube.com/watch?v=h_TUP2vuaDs
    TOOL Tenome

    VálaszTörlés